Written by 7:41 am Reviews, Βιβλία Views: 2

Review : Κόκκινη σαν το αίμα

 Η τριλογία της Χιονάτης 1: Κόκκινη σαν το αίμα

Σάλα Σίμουκα

Στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα της Φινλανδίας, μέσα στον σκοτεινό θάλαμο ενός σχολικού εργαστηρίου φωτογραφίας, στεγνώνουν κρεμασμένα ένα σωρό πλυμένα χαρτονομίσματα. Χιλιάδες ευρώ πιτσιλισμένα με αίμα.
Η δεκαεφτάχρονη Χιονάτη Άντερσον δεν ανακατεύεται σε ξένες δουλειές. Αλλά τα ματωμένα λεφτά που βρίσκει ανατρέπουν τα πάντα στη ζωή της: αναζητώντας τα ίχνη τους θα βρεθεί μπλεγμένη σε κυκλώματα ναρκωτικών και διαφθοράς. Και θα ριχτεί σ’ έναν θανάσιμο αγώνα δρόμου για να σώσει τους φίλους της και τον εαυτό της.
Όταν θα δει το ίδιο της το αίμα να χύνεται στο χιόνι, θα είναι άραγε πολύ αργά;

 

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ :

Το “Κόκκινη Σαν Το Αίμα”, είναι το πρώτο βιβλίο  στην εξαιρετική “Τριλογίας Της Χιονάτης”. Η Σάλα Σίμουκα είναι μια από τους συγγραφείς  οι οποίοι έχουν πραγματικά προκαλέσει το διχασμό του κοινού αλλά και πολλά πολλά σχόλια γύρω από το όνομά της. Ένα βιβλίο που σχολιάστηκε όσο λίγα τον τελευταίο καιρό. Και αυτό φυσικά λόγω του «μπερδέματος» που δημιούργησε ο τίτλος του και φυσικά η θεματολογία του. Όλοι βασιζόμενοι στο άκουσμα του το κατηγοριοποίησαν στην λογοτεχνία του φανταστικού που ουδεμία σχέση έχει. Εδώ μιλάμε καθαρά για ένα εξαιρετικό βιβλίο μυστηρίου.

Η δεκαεπτάχρονη Χιονάτη Άντερσον , ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Φιλανδίας , μακριά από τους γονείς της , ενώ παράλληλα φοιτά σε ένα καλλιτεχνικό λύκειο. Μυημένη σε μια μοναχική κι εσωστρεφή καθημερινότητα , παρατηρώντας τα πάντα και τους πάντες γύρω της αλλά με την ίδια να μένει σχεδόν αόρατη , πάντα στο παρασκήνιο. Άθελα της θα μπλεχτεί σε μια ιστορία που είναι πολύ πιο περίπλοκη απ’ όσο αρχικά φαντάζει.

Μια παρέα τριών συμμαθητών της, μια τσάντα με χρήματα βουτηγμένα στο αίμα τα οποία πλύθηκαν και αφέθηκαν να στεγνώσουν στον σκοτεινό θάλαμο του σχολείου τους , ένα κύκλωμα ναρκωτικών και διαφθοράς στο οποίο είναι μπλεγμένοι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Μια ιστορία που ξεκίνησε ως απειλή, ως αστείο… ποιος ξέρει! Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε μυστήριο, έχει και μια λύση. Μια λύση που η Χιονάτη είναι αποφασισμένη να την ανακαλύψει, ακόμα κι αν το κόστος καταλήξει να είναι πολύ υψηλό.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντάς σας ότι αυτό δεν είναι απλά ένα «όμορφο» βιβλίο. Ναι είναι ένα βιβλίο που θα μας τραβήξει το ενδιαφέρον να το πάρουμε στα χέρια μας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ένα εξώφυλλο που σε μαγνητίζει, που είναι πραγματικά αρκετά απλό και δεν αποκαλύπτει πολλά  για το βιβλίο. Και μετά ένας τίτλος που έρχεται σε αντίθεση με την απλότητα του εξωφύλλου , “Κόκκινη Σαν Το Αίμα” , ακούγεται δυσοίωνο , και αυτό είναι ακριβώς το πώς αρχίζει το βιβλίο. Με ένα δυσοίωνο κομμάτι, δεν ξέρεις τι συμβαίνει, αλλά γνωρίζετε ότι το όλο εγχείρημα δεν μπορεί να είναι καλό , δεν μπορεί να καταλήξει καλά.

Τη στιγμή που διάβασα το οπισθόφυλλο και εντόπισα το όνομα Χιονάτη , ήξερα ότι έπρεπε να διαβάσω αυτό το βιβλίο , έπρεπε να μάθω την ιστορία της , άλλωστε είναι γνωστό πως αγαπώ τα παραμύθια. Και ναι εδώ το παραμύθι έχει ενσωματωθεί στο βιβλίο, με μεγάλη μαεστρία. Με ένα απολύτως απρόβλεπτο τρόπο. Ένα τρόπο που θα σας ταξιδέψει μέσα από σκέψεις και αποφάσεις.

Η ιστορία είναι από την πρώτη της γραμμή συναρπαστική. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ξεκινά πολύ δυσοίωνα , ξέρετε ότι κάτι είναι λάθος , αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς ότι εξακολουθεί να μην γνωστοποιείτε. Η συγγραφέας παίρνει πραγματικά το χρόνο της για να περιγράψει το κύριο χαρακτήρα. Τι αισθάνεται και πως σκέφτεται ακριβώς. Θεωρώ προσωπικά ότι είναι καταπληκτικό το πόσο συνδεδεμένος νιώθεις με τη Χιονάτη. Καθώς η ιστορία μας εξελίσσετε , μπορείτε να μάθετε όλο και περισσότερα για το παρελθόν της. Γιατί ζει όπου ζει , γιατί ζει όπως ζει , ποια πραγματικά είναι.

Και όλα αυτά μέσα από τη εξαιρετική γραφή της Σάλα Σίμουκα. Γραφή απλή και λιτή χωρίς περιττές «σάλτσες» που απλά αποσκοπούν στο να κερδίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα να τον κουράσουν και να τον αποτρέψουν από το να συνεχίσει την ανάγνωση. Άμεση , με καθαρό λόγο μας οδηγεί στο τέλος της ιστορίας χωρίς να κουράσει και προκαλώντας μας μόνο το συναίσθημα της απώλειας όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Πραγματικά μου είναι δύσκολο να εκφράσω απόλυτα τα συναισθήματα που μου άφησε αυτό το βιβλίο που ήρθε για να αποδείξει ότι η νεανική λογοτεχνία μυστηρίου επέστρεψε και θα μείνει. Είμαι πολύ περίεργη για τα επόμενα δύο μέρη της παρούσας τριλογίας. Θα σας αφήσω λοιπόν με την εξής πρόταση «Ετοιμαστείτε να χαθείτε στον κόσμο της  Χιονάτης Άντερσον.».

“Κόκκινη Σαν Το Αίμα”

Σάλα Σίμουκα

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close