Written by 10:59 pm Korean, Reviews, Στήλες Views: 12

Η Ξεχωριστή Δικηγόρος Γου (Extraordinary Attorney Woo)

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες σειρές της φετινής σεζόν είναι η κορεατική σειρά «Η Ξεχωριστή Δικηγόρος Γου». Προβλήθηκε στο κορεατικό, δορυφορικό κανάλι ΕΝΑ και μεταφέρθηκε και στην πλατφόρμα του Νετφλιξ, με τεράστια επιτυχία, παγκοσμίως.

Η δικηγόρος Γου Γιόν Γου (Woo Young-Woo) αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κορέας, με άριστα και πρόκειται για μια ιδιοφυία με δείκτη νοημοσύνης 164. Έχει, όμως, μια ιδιαιτερότητα. Βρίσκεται στο Φάσμα του Αυτισμού (ASD) και γι’αυτό δεν μπορεί να βρει δουλειά. Καταφέρνει να προσληφθεί στην μεγάλη δικηγορική εταιρεία Χανμπάντα (Hanbada), όπου δουλεύει σε διάφορες νομικές υποθέσεις, προσπαθώντας να αποδείξει την αξία της και να πείσει τους συναδέλφους της για την αξία της.

Η σειρά προβάλει έντονα την προκατάληψη και την περιθωριοποίηση των ατόμων με αυτισμό και με ειδικές ανάγκες, γενικότερα. Τα άτομα αυτά, που είναι δύσκολο να εκφράσουν τα συναισθήματά και τις επιθυμίες τους και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και γι’αυτό προκαλούν τον φόβο των απλών ανθρώπων και καταλήγουν στο περιθώριο. Φυσικά, η Γου Γιόν Γου είναι μια εξαίρεση στα άτομα αυτά, που δεν είναι, συνήθως, αυτόνομα και λειτουργικά και δεν μπορούν να διαδράσουν με τον περίγυρό τους. Οι στατιστικές, βέβαια, για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού μας λένε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τέτοιες διαταραχές, που είναι όμως μη αναγνωρίσιμες και πολλά άτομα με αυτισμό μπαίνουν στο πανεπιστήμιο, με μεγάλο αριθμό εξ αυτών να μην μπορεί να αποφοιτήσει ή να βρει εργασία μετά το πτυχίο.

Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι η σειρά κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την συμπάθεια των ανθρώπων και να τους αφυπνίσει, ώστε να είναι πιο δεκτικοί απέναντι στους αυτιστικούς. Αυτό είναι λίγο διφορούμενο, αφού, όπως λένε οργανώσεις για τον αυτισμό, μπορεί να προκαλέσει και ψευδή εικόνα σχετικά με τα άτομα αυτά και να οδηγήσει στην παντελή περιθωριοποίησή τους. Η Κορέα είναι μια δύσκολη κοινωνία, που πιστεύει ότι τα άτομα με νοητικές στερήσεις πρέπει να μένουν σπίτι και, αφ’όσον κάποιος αυτιστικός δεν είναι σαν την Γου Γιόν Γου, τότε δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί έξω. Η Estas, μια κορεατική οργάνωση για ενηλίκους με αυτισμό, εξέδωσε μια ανακοίνωση που κατέκρινε την σειρά και την εικόνα που επιδεικνύει προς τα έξω για τα άτομα με αυτισμό, ως ανακριβή, ενισχύοντας ορισμένα αρνητικά στερεότυπα και δημιουργώντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα άτομα αυτά. Γενικώς, όμως, οι γονείς και οι οικογένειες με αυτιστικά άτομα συμφωνούν ότι η πρωταγωνίστρια δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά εύχονται η σειρά να αφυπνίσει τον κόσμο και να δει τους αυτιστικούς με περισσότερη κατανόηση.

Κατά την διάρκεια της προβολής της σειράς ήταν και η πιο πολυσυζητημένη στην Κορέα, με τα νούμερα τηλεθέασης είναι πολύ υψηλά στο κανάλι ΕΝΑ. Με την μεταφορά της στο Νέτφλιξ, έγινε η πιο προβεβλημένη μη αγγλική σειρά παγκοσμίως, την περίοδο προβολής της. Η σειρά και οι πρωταγωνιστές της κέρδισαν αρκετές υποψηφιότητες και βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ της Ασίας, με την Παρκ Ουν-Μπιν (Park Eun-Βin) να ξεχωρίζει. Η ίδια είχε αρχικά απορρίψει τον ρόλο, λόγω της δυσκολίας προσέγγισής του και πρωταγωνίστησε στην σειρά «The King’s Affection». Ο σκηνοθέτης Γιού Ιν-Σι (Yu In-Sik), που επιθυμούσε την Παρκ Ουν-Μπιν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθυστέρησε την παραγωγή για έναν ολόκληρο χρόνο και έπεισε την ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει στη σειρά. Η ηθοποιός μελέτησε πολύ τον ρόλο της, αφού δεν ήθελε να πληγώσει ή να προσβάλει αλλά ούτε και να μιμηθεί κανέναν. Για τον λόγο αυτό μελέτησε πολλά βιβλία σχετικά με τον αυτισμό και συμβουλεύτηκε τον καθηγητή ειδικής αγωγής του πανεπιστημίου Nazarene της Κορέας, Κιμ Μπιόν-Γκον (Kim Byung-Gun). Η προσήλωσή της αυτή απέδωσε, αφού ενσάρκωσε εκπληκτικά τον ρόλο της, προσδίδοντας όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά ενός αυτιστικού ατόμου – στερεοτυπική συμπεριφορά, προσήλωση στην λεπτομέρεια, ευαισθησία σε ήχους και συμπεριφορές, ανικανότητα κατανόησης συναισθημάτων, κ.π.α. – στον ρόλο της Γου Γιόν Γου.

Ο σκηνοθέτης και η σεναριογράφος της σειράς Μουν Τζι-Γον (Moon Ji-Won) επίσης συμβουλεύτηκαν πολλούς ειδικούς, για να προσεγγίσουν τον ρόλο. Η ίδια δήλωσε ότι η έμπνευσή της για τον ρόλο της Γου Γιόν-Γου ήταν ο χαρακτήρας της αυτιστικής Τζι-Γου (Ji-Woo) από την ταινία του 2019 «Innocent Witness», που ενσάρκωσε εκπληκτικά η ηθοποιός Κιμ Χιόνγκ-Γκι (Kim Hyang-Gi).

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες σειρές / ταινίες που μεταφέρθηκε σε γουέμπτουν (Our beloved summer, On our wedding day), αφού συνήθως γίνεται το αντίθετο. Το γουέμπτουν, 60 επεισοδίων, άρχισε να προβάλλεται τον Ιούλιο, αλλά με μικρότερα ποσοστά θέασης και με αρκετές αρνητικές κριτικές, κάτι που οι δημιουργεί δικαιολόγησαν ότι ένα γουέμπτουν δε μπορεί να πιάσει το συναίσθημα μιας σειράς. Η επιτυχία της σειράς οδήγησε στην μεταφοράς της στην αμερικανική εκδοχή της, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, όπως και στην μεταφορά της σε μιούσικαλ. Συζητείται, επίσης, και το ενδιαφέρον για την μεταφορά της σε δέκα ξενόγλωσσες παραγωγές.

Ο παραγωγός της σειράς Λι Σανγκ-Μπεκ (Lee Sang-Βaek) ανακοίνωσε την ανανέωση της σειράς για 2η σεζόν μέσα στο 2024, με την επιθυμία να παραμείνει ίδιο το καστ ηθοποιών, κάτι που αναμένεται να δούμε, αφού και ο πρωταγωνιστής Κανγ Τε-Ο (Κang Τae-Οh) απολύεται από τον στρατό τον Μάρτιο του 2024.

Μικρές Πληροφορίες

– Να αναφέρουμε ότι το κανάλι SBS απέρριψε αρχικά την σειρά (και ας πρόσεχε).
– Το σάουντρακ της σειράς τραγουδά, ακαπέλα, το κορεατικό συγκρότημα Maytree, το οποίο μιμείται ήχους με τρομακτική ακρίβεια. Το συγκρότημα εμφανίστηκε και στην εκπομπή «America’s Got Talent», όπου πέρασε στην δεύτερη φάση, με τον Σάιμον Κάουελ να εγκωμιάζει την εμφάνισή τους.

(Maytree – Flash)

Στοιχεία Σειράς:

Είδος: Δράμα / Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Γιού Ιν-Σι (Yu In-Sik)
Σενάριο: Μουν Τζι-Γον (Moon Ji-Won)
Δίκτυο: ΕΝΑ, Νετφλιξ
Επεισόδια: 16
Ημερομηνία Προβολής: Ιούνιος – Αύγουστος 2022
Γλώσσα: Κορεατική
Χώρα: Νότια Κορέα

(O3ohn – Better Than Birthday)

Συντελεστές Σειράς:

Παρκ Ουν-Μπιν (Park Eun-Βin): Γου Γιόν-Γου (Woo Young-Woo)
Κανγκ Τε-Ο (Kang Tae-Oh): Λι Τζουν-Χο (Lee Jun-Ho)
Κανγκ Κι-Γιόν (Kang Ki-Young): Προϊστάμενος Τζονγκ Μιόνγκ-Σο (Jung Myeong-Seok)
Μπεκ Τζι-Γον (Baek Ji-Won): Πρόεδρος Χανμπάντα Χαν Σον-Γιόν (CEO Han Seon-Young)
Χα Γιούν-Κιόνγκ (Ha Yoon-Kyung): Τσε Σου-Γιόν (Choi Su-Yeon)
Τζου Τζουν-Χιό (Joo Jong-Hyuk): Κον Μιν-Γου (Kwon Min-Woo)
Τζιν Κιόνγκ (Jin Kyung): Μητέρα Γου Γιόν-Γου Τε Σου-Μι (Tae Su-Mi)
Τζον Μπε-Σου (Jeon Bae-Su): Πατέρας Γου Γιόν-Γου Γου Γκουάν-Ο (Woo Gwang-Ho)
Τζου Χιόν-Γιόνγκ (Joo Hyun-Young): Κολλητή φίλη Ντονγκ Γκούραμι (Dong Geurami)
Ιμ Σονγκ-Τζε (Im Sung-Jae): Σεφ Κιμ Μιν-Σι (Kim Min-Sik)

(Kim Jong Wan – Brave)

Πηγές:

https://asianwiki.com/Extraordinary_Attorney_Woo

https://en.wikipedia.org/wiki/Extraordinary_Attorney_Woo#Adaptation

https://www.youtube.com/watch?v=2gscsTDNmVk

https://www.avclub.com/how-extraordinary-attorney-woo-became-a-global-hit-1849436079

https://koreajoongangdaily.joins.com/2022/07/19/entertainment/television/woo-young-woo-Extraordinary-Attorney-Woo-park-eunbin/20220719151012781.html

Η Βαθμολογία μου: [yasr_overall_rating]

Visited 12 times, 1 visit(s) today
Close