Written by 5:36 pm Reviews, Βιβλία Views: 1

Review: Show Business

Υπάρχει ένας χώρος όπου οι μεγαλύτεροι ονειροπόλοι συνυπάρχουν με τους μεγαλύτερους απατεώνες. Οι πιο αθώοι γκριζάρουν δίπλα στους πιο επικίνδυνους εγκληματίες. Καλώς ήρθατε στη Show Business.

Αθήνα, 2011: Η νεαρή Μελίνα περνάει από γραπτή συνέντευξη για να εργαστεί σε πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία. Προκειμένου να εντυπωσιάσει τον διάσημο επικεφαλής της εταιρείας, Άλεξ Ράνθο, καταστρώνει στο χαρτί ένα εξωφρενικό διαφημιστικό σχέδιο.

Λος Άντζελες, 2019: Ο Τζακ Κουίν, πρώην μεγάλος χολλυγουντιανός σταρ, προσπαθεί να βρει έναν ρόλο για να ξαναφτιάξει την καριέρα του. Ασκεί μεγάλη πίεση στον ατζέντη του, κι εκείνος τότε αποφασίζει να τηλεφωνήσει στον παλιόφιλό του Άλεξ Ράνθο, που πλέον ζει στην Ελλάδα. Ο Άλεξ, ερωτευμένος με τη Μελίνα και παθιασμένος με την έξαψη της αδρεναλίνης που του προκαλεί η δουλειά του, θυμάται το προ οκταετίας επικίνδυνο σχέδιο της Μελίνας – και αποφασίζει να το εφαρμόσει.

Το θρίλερ έχει μόλις αρχίσει.

Κείμενο: Αγγελική Κατσιμάρδου

Το νέο βιβλίο των Πολυχρόνη Κουτσάκη και Ανδρέα Θωμόπουλου μας ταξιδεύει στον σκληρό κόσμο της «Show Business» από τις εκδόσεις Πατάκης. Πώς ακριβώς μπορεί ένας πρώην αστέρας, νυν ξεχασμένος ηθοποιός να γίνει και πάλι πρώτο όνομα στον χώρο του θεάματος; Ποιοι είναι αυτοί που χτίζουν και γκρεμίζουν καριέρες; Πόσο βρώμικος θα μπορούσε να είναι ο χώρος του θεάματος; Οι Πολυχρόνης Κουτσάκης και Ανδρέας Θωμόπουλος, ίσως, να έχουν τις απαντήσεις.

Η Μελίνα καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον πασίγνωστο στον χώρο της διαφήμισης Άλεξ Ράνθο, με μια τρελή διαφημιστική πρόταση και να προσληφθεί στην εταιρεία του. Οκτώ χρόνια μετά το σχέδιο αυτό θα γίνει η βάση για την επάνοδο του ξεχασμένου πρώην αστέρα του Χόλυγουντ Τζακ Κουίν. Ο ατζέντης του, Νταν Κίρμπι, και ο Άλεξ Ράνθος θα αποφασίσουν να παίξουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, με σκοπό να ρίξουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στον Τζακ Κουίν και να τον κάνουν το πρόσωπο της ημέρας. Τίποτα, όμως, δεν θα πάει όπως το σχεδίασαν.

Από την αρχή καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα ψυχρό και κυνικό βιβλίο, με μεγάλες αλήθειες για την ζωή και τους ανθρώπους και περισσότερο για τον κόσμο των επιχειρήσεων. Όπου «μιλάει» το χρήμα, όλα τα άλλα κωφεύουν και σωπαίνουν. Η ζωή γενικότερα γνωρίσουμε ότι δεν είναι δίκαια για όλους, αλλά στον επιχειρηματικό κόσμο η δικαιοσύνη είναι, μάλλον, ουτοπία και επιβιώνουν μόνο οι αδίστακτοι. Το να πω ότι όλοι ξεκινάμε με όνειρα και καταλήγουμε τροφή για τους ισχυρούς είναι όντως σκληρό, αλλά η σκληρότητά του δεν έγκειται στην πράξη, όσο στο πόσο πραγματικό είναι το γεγονός και το βιβλίο αυτό έρχεται να το… επιβεβαιώσει; Να το τονίσει; Να το εξερευνήσει; Ας το αποφασίσει ο αναγνώστης. Ίσως και γι’ αυτό το θεωρώ και το πιο «ρευστό» βιβλίο σε έννοιες, ηθικά διδάγματα και συμπεράσματα για τον αναγνώστη.

Πέραν της ιστορίας, θεωρώ ότι είναι και ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας και πως μας βλέπουν οι άλλοι. Πως ο άνθρωπος έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και διαθέτει αλαζονεία και αυτοπεποίθηση και πως, στην πραγματικότητα, όλα αυτά πηγάζουν από το τίποτα. Μεγάλος καθρέφτης αυτό το βιβλίο, ξεγυμνώνει τους ήρωες, αλλά και τους αναγνώστες. Η ιδέα της Μελίνας, για την επάνοδο του ξεπεσμένου ηθοποιού ξανά στο προσκήνιο, θα μπορούσε να μπει και θέμα έκθεσης στους αναγνώστες για το κατά πόσο θεωρούν ηθική ή ανήθικη την ιδέα αυτή. Για το ποιοι θα την απορρίψουν, εξ αρχής, ως μεμπτή όχι μόνο γιατί θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους, αλλά και γιατί εξαπατά το κοινό, αλλά και για το ότι κάποιοι, ίσως, θα την θεωρήσουν όχι και τόσο κακή, εάν όλα πάνε καλά και δεν κινδυνέψει κανείς. Δεν είναι, άλλωστε, και τόσο κακό να χρησιμοποιήσεις κάποια αθέμιτα μέσα, για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο. Ίσως η ηθική να είναι  πιο ελαστική και εύπλαστη ανθρώπινη αξία και αυτό το βιβλίο παίζει με αυτή την ιδέα και προσωπικά πιστεύω ότι αυτό ακριβώς είναι το ιδιοφυές του θέματος. Η ικανότητα του να μπερδεύει, να παίζει, να αμφισβητεί και να επαναπροσδιορίζει αξίες. Φυσικά, η παρακμή της εποχής μας σκιαγραφείται σε όλο της το μεγαλείο. Πάντα και παντού υπήρχαν αυτοί που εκμεταλλεύονται και χειρίζονται τους ανθρώπους, αλλά σήμερα υπάρχουν αυτοί που χτίζουν καριέρα και βγάζουν χρήμα στην πλάτη του άλλου και όλο αυτό έχει πάει σε άλλο, νέο επίπεδο, με το βιβλίο να ασχολείται και με αυτό το θέμα και να τονίζει όχι μόνο την ικανότητα των ισχυρών να παίζουν με τους ανθρώπους, αλλά και την διεστραμμένη ευχαρίστηση που βρίσκουν σε αυτό. «Η εξουσία έχει την τάση να διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» και αυτό δείχνει να συμβαίνει με όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου, ακόμα και με αυτούς που αποφασίζουν να μείνουν ουδέτεροι, αλλά δεν σταματούν το όλο εγχείρημα. Qui tacet consentire videtur.

Εάν με ρωτούσε κάποιος για το ποιο βιβλίο θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία, η απάντησή μου θα ήταν αυτό εδώ. Σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο με κινηματογραφική πλοκή και αφήνει τον «θεατή-αναγνώστη» να αποφασίζει μόνος του για τα πρόσωπα, τις καταστάσεις, τις εξελίξεις και για τα συναισθήματα που του γεννιούνται. Οι συγγραφείς απεφάσισαν να τον αφήσουν «ελεύθερο» να νοιώσει. Ο τρόπος γραφής των δύο συγγραφέων θυμίζει, έντονα, σενάριο και δεν εστιάζει τόσο στους χαρακτήρες και στα συναισθήματα των ηρώων. Σκιαγραφείται η ψυχοσύνθεση και το παρελθόν των ηρώων, αλλά οι συγγραφείς φαίνεται σαν να κρατούν μια απόσταση από όλους τους χαρακτήρες. Δεν δείχνουν με μαύρα ή με ροζ χρώματα κάποιον χαρακτήρα, ούτε παρουσιάζουν κάποιους ως καλούς και κάποιους ως κακούς. Όλοι οι χαρακτήρες έχουν τα πάθη τους, τα όνειρά τους, την καθημερινότητά τους και όλοι μοιάζουν να έχουν επιλέξει το μονοπάτι τους. Οπότε δεν μπορεί κανένας να χαρακτηριστεί ως θύτης ή θύμα. Αυτές οι γραμμές μοιάζουν θολές και πάλι καλείται ο αναγνώστης να αποφασίσει για τον καλό και τον κακό. Αυτό κι αν είναι ιδιοφυής τρόπος συγγραφής.

Να αναφέρω πως μου έκανε εντύπωση για την ασφάλεια των θέσεων σε ένα αεροπλάνο. Οι ασφαλιστικές επιβάλουν περιορισμούς ως προς την πτήση, τον προορισμό, των αριθμό ατόμων και την θέση, άλλα όχι για την επικινδυνότητα των θέσεων, εάν η θέση είναι πίσω, στην μέση η μπροστά και δεν υπάρχει πιο ενημερωμένος σχετικά με τους κινδύνους μιας πτήσης, ακόμα και από τον πιλότο, από αυτόν που αποζημιώνει.

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, για άλλη μια φορά, με εντυπωσίασε και με το θέμα του βιβλίου και με τον τρόπο που επέλεξε να το αναλύσει και να το παρουσιάσει, το ίδιο και ο κύριος Θωμόπουλος.

Εάν δεν έχετε βυθιστεί στον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι ώρα να το κάνετε.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://www.patakis.gr/product/644016/vivlia-logotexnia-ellhnikh-logotexnia/Show-Business/

Η βαθμολογία μου: [yasr_overall_rating]

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Close