Written by 5:39 pm Reviews, Στήλες Views: 8

Sweet Home

Το όχι και τόσο «γλυκό σπίτι μου, σπιτάκι μου» είναι μια κορεατική σειρά φαντασίας και τρόμου, αποτελούμενη από 10 επεισόδια και βασιζόμενη στο ομώνυμο, πετυχημένο γουέμπτουν των Κιμ Καν-Μπι (Kim Kan-Bi) και Χουάνγκ Γιάνγκ-Τσαν (Hwang Young-Chan). Η σειρά είναι παραγωγής Netflix και έκανε τεράστια εντύπωση.

Ο νεαρός μαθητής Τσα Χιον-Σου (Cha Hyun-Su) μετακομίζει σε ένα συγκρότημα κατοικιών, μετά τον θάνατο της οικογένειάς του σε ένα δυστύχημα. Ο Τσα Χιον-Σου είναι μοναχικός, σπάνια βγαίνει από το διαμέρισμά του και έχει τάσεις αυτοκτονίας. Ώσπου μια μέρα αρχίζουν να εμφανίζονται μυστηριώδη τέρατα στο συγκρότημα. Δεν θα πάρει πολύ μέχρι οι ένοικοί του να συνειδητοποιήσουν ότι τα τέρατα αυτά είναι απλοί άνθρωποι, που καταβάλλονται από τις επιθυμίες τους, που τους μεταμορφώνουν. Τώρα ο Τσα Χιον-Σου και οι επιζήσαντες ένοικοι – όσοι δεν έχουν μεταμορφωθεί – ξεκινούν μια ατέλειωτη μάχη επιβίωσης απέναντι σε αυτά τα τέρατα, αλλά και στον εαυτό τους, αφού σιγά σιγά αρχίζουν και αυτοί να μεταμορφώνονται. Τι είναι αυτό που, τελικά, τους μεταμορφώνει, αφού δεν φαίνεται να ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς και όλοι να κινδυνεύουν να κατακλειστούν από τις επιθυμίες τους, καλές ή κακές, και να γίνουν τέρατα;

Η ιστορία, παρ’ όλο που έχει να κάνει με τέρατα και το αίμα ρέει άφθονο, είναι βαθιά υπαρξιακή. Όλοι οι ένοικοι και οι κάτοικοι του πλανήτη είναι δυνητικά τέρατα. Όλοι μπορούν να μεταμορφωθούν, αφού δεν ξέρουν τι είναι αυτό που μπορεί να τους μεταμορφώσει, ώστε να το ελέγξουν. Όλοι έχουν επιθυμίες και διακαείς πόθους, που θέλουν να πραγματοποιήσουμε και γι΄ αυτό κινδυνεύουν. Και οι επιθυμίες αυτές καταλαμβάνουν την ύπαρξή τους όλη, χάνουν την συνείδησή τους και την ανθρώπινη υπόστασή τους. Εκτός από κάποιους, ελάχιστους, που φαίνεται να έχουν μεταμορφωθεί, αλλά να μπορούν παράλληλα να είναι άνθρωποι. Ένας από αυτούς είναι και ο ήρωάς μας, ο οποίος μάχεται για την επιβίωση, όχι του εαυτού του, πλέον, αλλά των υπόλοιπων ενοίκων.

Μέσα σε ένα μαντρωμένο κτήριο, με καμμιά δυνατότητα διαφυγής – αφού εκεί έξω τα τέρατα αλωνίζουν – βλέπουμε μια ομάδα διαφορετικών ατόμων και που ο καθένας έχει την δική ιδιαίτερη του ιστορία. Ένας ιδιωτικός ερευνητής με σημαδεμένο πρόσωπο, μια πρώην μπαλαρίνα, μια πρώην πυροσβέστης, ένας φοιτητής ιατρικής, ένας καθηγητής με το σπαθί του, μια μουσικός, ένας ασθενής με την νοσοκόμα του και ένας πρώην στρατιωτικός σε αναπηρικό καροτσάκι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα προσπαθήσουν να σώσουν τους ενοίκους του κτηρίου, αλλά και να κατανοήσουν τι συμβαίνει γύρο τους και να λύσουν το μυστήριο. Άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους καλούνται να συνυπάρξουν, να μάθουν να μοιράζονται και, πάνω απ’ όλα, να εμπιστεύονται τον συνάνθρωπό τους. Ένα δράμα που ασχολείται με την ανθρώπινη ψυχολογία και υπόσταση του ατόμου φανερώνει τις διαφορετικές πτυχές τους, αφού, πέραν της κεντρικής υπόθεσης με τα τέρατα, ζούμε και τις ιδιαίτερες, προσωπικές ιστορίες των ηρώων, που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους. Φανερώνει τις επιλογές που κάνουν, όντες σε δύσκολες καταστάσεις και πόσο διαφορετικές θα ήταν, αν δεν τίθεται θέμα επιβίωσης.

Εάν έχετε σκοπό να παρακολουθήσετε αυτή τη σειρά θα σας δώσω μια συμβουλή: μην την αρχίσετε βράδυ, μην την αρχίσετε χωρίς να έχετε χρόνο μπροστά σας και, σίγουρα, μην την αρχίσετε χωρίς τα απαραίτητα εφόδια σε φαγητό και ποτό… δεν θα ξεκολλάτε. Όχι μόνο θα σας καθηλώσει η υπόθεση, όχι μόνο θα σας συνεπάρουν οι εξαιρετικές ερμηνείες, τα φοβερά εφέ, το υπέροχο σενάριο και η σφιχτοδεμένη πλοκή, αλλά δεν θα πιστεύετε στο τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά, όταν κάθε επεισόδιο κοστίζει 2,7 εκατομμύρια δολάρια, καταλαβαίνετε ότι το αποτέλεσμα θα είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το Νετφλιξ δεν τσιγκουνεύτηκε τα λεφτά του γι’ αυτή την σειρά και το κορεατικό κύμα (Hallyu) έκανε το θαύμα του, αφού έχει αρχίσει και «πέφτει» πολύ χρήμα στις κορεατικές παραγωγές.

Αρχικώς αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι σχετικά νέοι και σε ηλικία και δεν θεωρούνται πρωτοκλασάτοι, με μια μικρή εξαίρεση στον Λι Τζιν-Γουκ (Lee Jin-Wook). Ο Σονγκ Κανγ (Song Kang) έχει πρωταγωνιστήσει μόνο στο «Love Alarm» και οι υπόλοιποι είναι περισσότερο ηθοποιοί β’ ρόλων. Το ότι είναι όλοι εξαιρετικοί δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία και ο καθένας τους έχει να δώσει κάτι στον χαρακτήρα που υποδύεται, ο Σονγ Κανγ, όμως, πραγματικά ξεχωρίζει. Μοιάζει να συνδυάζει αθωότητα και δολοφονική μανία και οι εναλλαγές των εκφράσεών του είναι τόσο πολλές και τόσο γρήγορες, που δεν προλαβαίνεις να κατανοήσεις την αλλαγή τους. Μεταπηδά από την μία ψυχική κατάσταση στην άλλη και εντυπωσιάζει με την υποκριτική του δεινότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λι Τζιν-Γουκ, που τον θεωρώ και αυτόν ηθοποιό, που παίζει μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου του και δίνει στον θεατή να καταλάβει την ψυχική του κατάσταση.

Φυσικά, η προσεγμένη παραγωγή, τα σκηνικά και τα ίδια τα τέρατα θα σας κόψουν την ανάσα. Όπως είπα και πιο πάνω η παραγωγή ήταν πανάκριβη και λογικό, αφού στρατολογήθηκαν τρανταχτά ονόματα του χώρου για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Δημιουργοί από το «Game of thrones», το «Avatar», το «Avengers» και την σειρά «Strange Things» δούλεψαν για την δημιουργία των τεράτων και ο Τρόι Τζέιμς (Troy James) του «Hellboy», με τον χορογράφο Κιμ Σολ-Τζιν (Kim Seol-Jin) επιμελήθηκαν της κινησιολογίας τους.

Η σειρά έκανε εξαιρετικά νούμερα και κατατάχθηκε μέσα στις δέκα πιο πετυχημένες σειρές του Νετφλιξ, σε πάνω από 70 χώρες, φτάνοντας στην 3η θέση στις Η.Π.Α. η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη, αλλά και των κριτικών, που την υποδέχτηκαν με θετικές κριτικές. Η μουσική επένδυση έκανε, επίσης, εντύπωση, με το κεντρικό κομμάτι να συμβαδίζει με το πνεύμα της σειράς: πολεμιστές που μάχονται για την επιβίωση και κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση.

Το τέλος της σειράς μας άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και μας μπέρδεψε – εσκεμμένα – κάνοντας μας να ανυπομονούμε για τον δεύτερο κύκλο.

Στοιχεία Σειράς:

Είδος: Τρόμου / Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Λι Ουν-Μπο (Lee Eung-Bok)
Σενάριο: Κιμ Καν-Μπι (Kim Kan-Bi) & Χουάνγκ Γιάνγκ-Τσαν (Hwang Young-Chan) συγγραφείς webtoon, Χουν Σο-Ρι (Heung So-Ri), Κιμ Χιονγκ-Μιν (Kim Hyung-Min), Παρκ Σο-Ρι (Park So-Ri)
Δίκτυο: Netflix
Επεισόδια: 10
Ημερομηνία Προβολής: 18 Δεκεμβρίου 2020
Γλώσσα: Κορεατικά
Χώρα: Νότια Κορέα

Διανομή Ρόλων:

Σονγκ Κανγκ (Song Kang): Τσα Χιον-Σου (Cha Hyun-Su)
Λι Τζιν-Γουκ (Lee Jin-Wook): Πιόν Σανγκ-Γουκ (Pyeon Sang-Wook)
Λι Σι-Γιάνγκ (Lee Si-Young): Σο Γι-Κιάνγκ (Seo Yi-Kyung)
Λι Ντο-Χιάν (Lee Do-Hyun): Λι Ουν-Χιο (Lee Eun-Hyeok)
Κιμ Ναμ-Ι (Kim Nam-Hee): Τζανγκ Τζε-Χιόν (Jung Jae-Heon)
Γκο Μιν-Σι (Go Min-Si): Λι Ουν-Γιού (Lee Eun-Yu)
Παρκ Γκι-Γιονγκ (Park Gyu-Young): Γιούν Τζι-Σου (Yoon Ji-Su)
Κο Γιούν-Τζανγκ (Ko Yoon-Jung): Παρκ Γιού-Ρι (Park Yu-Ri)
Κιμ Καπ-Σου (Kim Kap-Soo): Αν Γκιλ-Σομπ (An Gil-Seob)
Κιμ Σαν-Ο (Kim Sang-Ho): Χαν Ντου-Σι (Han Du-Sik)

Η βαθμολογία μου:

[yasr_overall_rating]

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Home_(TV_series)

https://asianwiki.com/Sweet_Home_(Netflix)

 

Visited 8 times, 1 visit(s) today
Close