Written by 8:54 am Reviews Views: 2

Review: Πριν χαθεί η νύχτα

«Πριν χαθεί η νύχτα» της Ευαγγελίας Ευσταθίου

Εκδόσεις Λιβάνη

 

Η ζωή της Έμιλι Ρομάνη γίνεται συντρίμμια εξαιτίας της δολοφονικής μανίας ενός άντρα που η αστυνομία αποκαλεί Κυνηγό.
Ο έγκριτος εγκληματολόγος Μάνος Κορυζής, στην προσπάθειά του να τον παγιδεύσει, κάνει ένα κρίσιμο λάθος και αργότερα οδηγείται άδικα στη φυλακή.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Κυνηγός επιστρέφει αποφασισμένος να ολοκληρώσει το παρανοϊκό του έργο.
Η Έμιλι και ο Μάνος συμμαχούν εναντίον του, με τις διαφορές τους να μοιάζουν αγεφύρωτες.

Εκείνη, επιτυχημένη δημοσιογράφος πλέον, δεν τον έχει συγχωρήσει για το λάθος του.

Εκείνος, αληθινό θηρίο πια, κουβαλάει μια ψυχή γεμάτη σκοτάδια.
Οι δυο άσπονδοι σύμμαχοι εμπλέκονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό από την Αθήνα ως τις σαβάνες της βόρειας Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας θανάσιμους κινδύνους που μετατρέπουν το σκοτάδι γύρω τους σε έρεβος.
Η αγάπη που αρχίζει να γεννιέται δείχνει αποκαρδιωτικά εύθραυστη.
Ο δρόμος μέχρι το χάραμα φαντάζει μακρύς.

Και είναι πολλοί οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στις σκιές πριν χαθεί η νύχτα.

 

Κείμενο: Μαρία Μπακάρα

Επιμέλεια: Άρτεμις Βελούδου-Αποκότου

Η συγγραφέας Ευαγγελία Ευσταθίου επιστρέφει με το δέκατο στη σειρά βιβλίο της, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ομολογώ πως, έχοντας διαβάσει όλα της τα βιβλία κι έχοντας μεγάλη αδυναμία στο «Βαθύ, Βελούδινο Σκοτάδι», πάντα ξεκινάω την ανάγνωση του εκάστοτε έργου της με το μυαλό μου σε εκείνο το βιβλίο της, που τόσο με έχει σημαδέψει. Αυτή τη φορά τολμώ να παραδεχτώ πως η συγγραφέας κατάφερε να απαλλάξει τις σκέψεις μου από τον Ραφαέλ και τη Ρεγγίνα, μονοπωλώντας το αναγνωστικό μου ενδιαφέρον με την Έμιλι και τον Μάνο. Με προβλημάτισαν τα αίτια αυτής της αλλαγής και προσπάθησα να διερευνήσω γιατί το βιβλίο «Πριν χαθεί η νύχτα» κατάφερε να ταρακουνήσει από τον θρόνο της μια από τις λατρεμένες μου ιστορίες.

Δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα, η Έμιλι Ρομάνη έρχεται αντιμέτωπη με τη δολοφονία της μητέρας της. Μια λάθος επιλογή του εγκληματολόγου Μάνου Κορυζή  προκαλεί στην οικογένεια της Έμιλι ακόμα μεγαλύτερο πόνο, ενώ καταστρέφει τη ζωή του ίδιου, στέλνοντας τον στη φυλακή. Τώρα όμως ο δολοφόνος έχει επιστρέψει. Θέλει εκδίκηση, επιθυμεί να προκαλέσει πόνο, διψάει για αίμα. Ονειρεύεται να ολοκληρώσει ό,τι άφησε μισό δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ο Μάνος πρέπει να ξεπεράσει τη μυρωδιά της φυλακής και τις ενοχές του, ώστε να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Η Έμιλι οφείλει να τον συγχωρέσει, για να μπορέσει να συνεργαστεί μαζί του και να σώσει ό,τι απόμεινε από την κάποτε όμορφη ζωή της. Δίπλα τους φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες προσπαθούν να τους βοηθήσουν να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ο δολοφόνος είναι πάντα ένα βήμα μπροστά τους, σκορπώντας θάνατο.

Προσπαθώντας να αποτυπώσω στο χαρτί τις σκέψεις μου για το βιβλίο «Πριν χαθεί η νύχτα» συνειδητοποιώ πως δεν έχω σκέψεις –τουλάχιστον, δεν είχα στην αρχή της ανάγνωσης- παρά μονάχα συναισθήματα. Διαβάζοντας, στις πρώτες κιόλας σελίδες, την περιγραφή για την κατάσταση της μικρής Έμιλι την ώρα της δολοφονίας της μητέρας της, αλλά και τα μετέπειτα σκοτάδια της, τη δυσκολία στο να αποκτήσει μια κανονικότητα στη ζωή της αλλά και τον διαρκή πόνο με τον οποίο πορευόταν,  το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να νιώσω. Όλες οι λέξεις που έχει επιλέξει η συγγραφέας και ο τρόπος με τον οποίο τις έχει τοποθετήσει προκαλούν βαθιά συναισθήματα μέσα στην καρδιά του αναγνώστη. Προσωπικά βούτηξα σε μια μεγάλη περιπέτεια με όλες μου τις αισθήσεις. Όταν «επισκέφτηκα» τον Μάνο για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκιση του, πραγματικά χρειάστηκε να ανοιγοκλείσω τα μάτια μου ώστε να συνηθίσω το σκοτάδι του σπιτιού του, που τόσο αλληγορικά παραπέμπει στη μαύρη ψυχή που του κληροδότησε η φυλακή. Έντονα συναισθήματα, κινηματογραφικές –λυρικές- περιγραφές, πλούσιο λεξιλόγιο, στακάτοι, επεξηγηματικοί διάλογοι, με τη μοναδική χημεία των δύο κεντρικών ηρώων να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Η κυρία Ευσταθίου φαίνεται πως έχει βρει το συγγραφικό μοτίβο στο οποίο προτιμάει να εντάσσει και να αναπτύσσει τις ιστορίες της, όμως κάθε φορά εφευρίσκει κάτι νέο, κάτι που αποδεικνύει την εξελικτική της πορεία. Ο Μάνος δε μοιάζει με κανέναν προηγούμενο ήρωα της. Είναι τόσο τσαλακωμένος, τόσο γήινος και ρεαλιστικός που σχεδόν αναρωτιέσαι εάν θα καταφέρει να ξεφύγει ποτέ από το παρελθόν του. Η σχέση του με την Έμιλι, στα δικά μου μάτια, έμοιαζε αδύνατη -ίσως και να είναι αδύνατη, λόγω του παρελθόντος και των εμπειριών τους. Κάποιες φορές χρειάζεται απίστευτο σθένος και δουλειά ώστε να χτισθεί μια σχέση. Αυτό είναι και ένα από τα ζητήματα που επεξεργάζεται το βιβλίο, το πώς εξελίσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος -στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ήρωες του βιβλίου- σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Η επιρροή που ασκεί το περιβάλλον, αλλά και η δύναμη που έχουν οι επιλογές στην πορεία του καθενός, καθορίζουν τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες.

Έχουμε λοιπόν μια δυνατή ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων εξαιρετικά καθημερινών και ταυτόχρονα τόσο παραμυθένιων. Και φτάνουμε στο κομμάτι που με γοήτευσε όσο λίγα, τον πραγματικό πρωταγωνιστή –κατά τη γνώμη μου- της ιστορίας, τον δολοφόνο. Το ψυχογράφημα του είναι ένα συγγραφικό κέντημα. Το μυαλό του αποτελεί ένα αίνιγμα και προκαλεί αίσθηση ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργός του τον γέννησε, τον έπλασε, τον χειρίστηκε, σχεδόν τον εξιλέωσε. Ενώ ξεκινάς την ανάγνωση πλημμυρισμένος συναισθήματα, όπως προείπα, καταλήγεις να παίζεις ένα παιχνίδι εξουσίας, με το μυαλό σου να κατακλύζεται από σκέψεις, όχι μόνο για το ποιος είναι ο ένοχος των φρικτών εγκλημάτων, αλλά και για τα αίτια των πράξεων του. Η χρήση συμβολισμών, ακόμα και ο ίδιος ο τίτλος μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιος, γοητεύουν τον αναγνώστη.

Το «Πριν χαθεί η νύχτα» είναι ένα βιβλίο που διαθέτει τα πάντα. Περιπέτεια, μυστήριο, αστυνομική χροιά, δυνατούς έρωτες, ταξίδια μέχρι τη μακρινή Αυστραλία, πλούσιες περιγραφές και μια αδιανόητη άρνηση να το αφήσεις από τα χέρια σου. Πάνω απ’ όλα, είναι ένα βιβλίο που δείχνει την εξελικτική πορεία της συγγραφέως και τη δύναμη που κρύβουν οι λέξεις, όταν τις τοποθετείς με πάθος και τόλμη στο χαρτί.

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

http://www.livanis.gr/ViewPreRelease.aspx?Id=2774242

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close