Written by 4:21 pm Reviews, Βιβλία Views: 13

Review: Ο χορός της θεάς

Έπειτα από μια συνταρακτική ανακάλυψη ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος δολοφονείται από έναν αόρατο εχθρό που θέλει να σφετεριστεί το πολύτιμο εύρημά του. Συγκλονισμένες αλλά αποφασισμένες ως το μεδούλι οι δύο κόρες του, η Νίκη και η Ηλέκτρα, συμφωνούν να ξεπεράσουν την μεταξύ τους αντιπάθεια και να συνεργαστούν, προκειμένου να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα τους. Σε έναν άνισο αγώνα με τον χρόνο παλεύουν να βρουν το κρυμμένο άγαλμα και να το παραδώσουν στα σωστά χέρια. Σύμμαχοί τους σε αυτό το επικίνδυνο ταξίδι ο αινιγματικός Μάρκος, ο γοητευτικός Τζον και ο τρελός φτερωτός θεός Έρωτας που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των τεσσάρων. Κυνηγημένοι από φανατικούς συλλέκτες, αντιμέτωποι με αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και έχοντας απέναντί τους τη διαβόητη οργάνωση των Πενήντα Πέντε που φαίνεται να έχει μάτια παντού, προσπαθούν απεγνωσμένα να λύσουν γρίφους για να οδηγηθούν στην αλήθεια που στοίχισε τη ζωή του καθηγητή.

Ένα αρχαιολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα!
Ένα αγωνιώδες κυνηγητό όπου κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο!
Ένας ασφυκτικός κλοιός από θανάσιμους εχθρούς.
Δύο παθιασμένες ιστορίες αγάπης που ανθίζουν μέσα στην καταιγίδα!

 

Κείμενο : Μαρία Μπακάρα 

Επιμέλεια: Χρύσα Βασιλείου 

Ποιος ήθελε νεκρό τον διάσημο καθηγητή αρχαιολογίας Νικηφόρο Έξαρχο;

Ποια αρχαιολογική ανακάλυψη προσπάθησε να προστατέψει;

Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις που ψέλλισε λίγο πριν πεθάνει;

Ποιοι είναι οι Πενήντα Πέντε;

 

Το νέο βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου, Ο χορός της θεάς, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θέτει στον αναγνώστη πολλά ερωτήματα από την πρώτη του κιόλας σελίδα. Όσο προχωράει η ανάγνωση τα ερωτήματα πληθαίνουν, όπως και τα μυστήρια.

Η ιστορία αφηγείται τη ζωή του Νικηφόρου Έξαρχου, ξεκινώντας, παράδοξα, από τον θάνατό του. Ο διάσημος αρχαιολόγος, αφήνοντας την τελευταία του πνοή, κληροδοτεί στις κόρες του πολλά περισσότερα από το βαρύ όνομά του. Πάνω απ’ όλα, κληροδοτεί την ευκαιρία να γνωριστούν οι δύο ετεροθαλής αδερφές, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν συναντήσει ποτέ η μία την άλλη, αλλά ένα άσβεστο μίσος καίει τις καρδιές τους εδώ και δεκαετίες.

Η λογική και ατσαλάκωτη Νίκη, άξια απόγονος της κληρονομιάς της οικογένειάς της, προσπαθούσε πάντα να ικανοποιήσει τους γύρω της, υιοθετώντας μια σκληρή στάση. Η εκρηκτική και αέρινη Ηλέκτρα, το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, έχει μάθει να επιβιώνει φορώντας το προσωπείο της ανεύθυνης femme fatale. Με τον θάνατο του πατέρα τους -ή μήπως τη δολοφονία του;- καλούνται να συνεργαστούν, ώστε να βρουν τις κρυμμένες αλήθειες. Πρέπει να διαχειριστούν το μίσος που νιώθουν η μία για την άλλη, αλλά και όλα όσα δεν τους αποκάλυψε ποτέ ο Νικηφόρος. Τα όσα ανακαλύψουν θα τις σοκάρουν και θα θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο. Οι ίδιες άραγε είναι αυτό που δείχνουν; Θέλουν όντως να φτάσουν στην άκρη του νήματος; Τι θα συμβεί όταν συνειδητοποιήσουν πως η έρευνά τους τις οδηγεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σε κάτι με παγκόσμια εμβέλεια;

Δίπλα τους στέκονται δύο μυστηριώδεις άντρες, που με το διαφορετικό τους ταμπεραμέντο εξουσιάζουν τις σκέψεις τους. Ο δυναμικός Μάρκος και ο γοητευτικός Τζον σίγουρα δεν είναι αυτό που φαίνονται.

Όταν έχεις να κάνεις με ένα βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου, το σίγουρο είναι πως θα διαβάσεις κάτι καλογραμμένο. Η κυρία Ιωάννου έχει καταφέρει να δημιουργήσει τα δικά της -αναγνωρίσιμα πλέον- συγγραφικά μοτίβα και όταν διαβάζεις ένα κείμενό της αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως είναι δικό της. Ταυτόχρονα, καταφέρνει να μην επαναλαμβάνεται και κάθε της βιβλίο -είναι πολυγραφότατη- να είναι διαφορετικό.

Στο νέο της βιβλίο διατηρεί τα γνώριμα στοιχεία της, αλλά μεταδομεί οποιοδήποτε άλλο γνώριμο χαρακτηριστικό της. Δεν γράφει μια απλή περιπέτεια, αλλά ένα πολυπρόσωπο αρχαιολογικό θρίλερ, με καταιγιστικές εξελίξεις, γρήγορες εναλλαγές, κινηματογραφικές περιγραφές και μυστήρια που αναζητούν απαντήσεις. Πάντα με βοηθό της την έρευνα, καθώς για ακόμα μία φορά δεν αρκείται σε μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση, αλλά ερευνά με σοβαρότητα αρχαία κείμενα, δύσκολες βιβλιοπηγές, αρχαία κειμήλια, σύμβολα και χάρτες.

Ο χορός της θεάς είναι ένα βιβλίο που αγγίζει την αόρατη γραμμή του μύθου και της ιστορίας και η έρευνα που χρειάστηκε είναι δύσκολη και επίπονη. Ως αναγνώστρια, εκτιμώ το γεγονός ότι η συγγραφέας δεν έγραψε πρώτα ένα βιβλίο και στη συνέχεια προσπάθησε να προσαρμόσει τα ιστορικά στοιχεία σε αυτό, αλλά, αφού ολοκλήρωσε και επαλήθευσε την έρευνά της, άρχισε τη συγγραφή με βοηθό τις βιβλιοπηγές της. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα του ερευνητή αλλά και το ταλέντο του συγγραφέα, αφού το βιβλίο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από την επιστημοσύνη του συγγραφέα ή των πηγών. Είναι ευκολοδιάβαστο, ενδιαφέρον, περιπετειώδες, είναι ένα βιβλίο για όλους τους αναγνώστες. Τολμώ να πω ότι η Δήμητρα Ιωάννου μάς παραδίδει ένα κείμενο αντάξιο μιας Ελληνίδας Dan Brown – χωρίς ποτέ να αποζητά την όποια ομοιότητα, φυσικά.

Μέσα στις σελίδες του, εκτός από τα μυστικά και τις περιπέτειες, οι αναγνώστες θα έρθουν αντιμέτωποι με δύο μεγάλους έρωτας. Δύο έρωτες μπερδεμένους, επικίνδυνους και τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους. Αυτό ακριβώς λάτρεψα στο βιβλίο. Το πόσα πολλά ζητήματα επεξεργάζεται, τους τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες που χτίζει. Είναι δύσκολο να δημιουργήσεις τόσα πολλά και άρτια ψυχογραφήματα. Νομίζω πως πέρα από τα στοιχεία θρίλερ και τα ερωτήματα που ήθελα να απαντήσω -προσωπικά, πάντα με γοητεύει ένα βιβλίο που ξεκινάει με το ερώτημα «ποιος είναι ο δολοφόνος;»- αυτό που πραγματικά λάτρεψα και εκτίμησα σε αυτό το βιβλίο είναι το πως έχουν γραφτεί οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες. Ο κάθε ήρωας έχει την υπόστασή του, τις παραξενιές του, τις μικρές και μεγάλες αγάπες του και αντιδρά ξεχωριστά στα διάφορα ερεθίσματα. Δεν μπορούσα να δώσω ακριβές σχήμα σε αυτό ακριβώς που με γοήτευσε, μέχρι που επικεντρώθηκα στη Νίκη. Ταυτίστηκα απίστευτα με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα -ίσως γιατί τον καταλαβαίνω καλύτερα απ’ όλους- και μπόρεσα να παρατηρήσω πάνω της τη δουλειά που έχει γίνει σε όλα τα ψυχογραφήματα. Φυσικά, δεν μπορώ να μη αναφερθώ στον λατρεμένο μου Μάρκο, έναν από τους πιο γοητευτικούς βιβλιοήρωες που έχω συναντήσει ποτέ μου.

Εάν είστε συστηματικός αναγνώστης της Δήμητρας Ιωάννου, θα βρεθείτε αντιμέτωπος με ένα τόσο διαφορετικό βιβλίο, με το οποίο θα καταλάβετε τη διαφορά που κάνει η συγγραφέας σε αυτό. Εάν δεν την έχετε ξαναδιαβάσει, θα έχετε την ευκαιρία να διαχειριστείτε ένα καλογραμμένο, άκρως κινηματογραφικό θρίλερ, με το οποίο θα νιώσετε δυνατά συναισθήματα. Σε κάθε περίπτωση, σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση.

 

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ:https://www.psichogios.gr/el/o-xoros-ths-theas.html

 

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today
Close