Written by 4:49 pm Reviews, Βιβλία Views: 4

Review: Εφιάλτες και Παραμύθια

Μία μαριονέτα που κουβαλάει μια σκοτεινή κατάρα…
Η Κοκκινοσκουφίτσα καταδιώκεται από μία ομάδα κακοποιών…
Η Ραπουνζέλ είναι αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση και θα το κάνει με τον πιο φρικτό τρόπο…

Το νέο βιβλίο του ανερχόμενου συγγραφέα Αντώνη Τουμανίδη έρχεται για να δώσει μία διαφορετική πινελιά στο χώρο της λογοτεχνίας τρόμου.

Είκοσι τρία παραμύθια αποκτούν τη μεσαιωνική σκοτεινή υπόσταση που έχασαν με τα χρόνια και μετατρέπονται σε αναγνώσματα ενηλίκων, όπως ήταν κάποτε, και παρουσιάζονται ξανά στο αναγνωστικό κοινό με μία όμως εντελώς διαφορετική και ανανεωμένη προσέγγιση. Τα παραμύθια έχουν συνδεθεί με την παιδική ηλικία, όμως πολλές από τις κλασικές ιστορίες που έχουμε αγαπήσει έχουν σκοτεινές απαρχές και οι αρχικές τους μορφές απευθύνονταν αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Ο Αντώνης Τουμανίδης μάς ταξιδεύει σε αυτή τη σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών, όπου γνωστοί, αγαπημένοι ήρωες συνυπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς κανόνες, όπου κανείς δεν είναι ασφαλής από το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής. Ένα ταξίδι που ξεκινά με το Μια φορά και έναν καιρό, αλλά δεν τελειώνει απαραίτητα με το Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Ξεφεύγοντας από τα γνώριμα μονοπάτια, ο μαγικός καθρέφτης του συγγραφέα αντιστρέφει τον κόσμο των παραμυθιών και μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα σύμπαν όπου το όνειρο απέχει μόλις ένα βήμα από τον εφιάλτη…

Της Μαρίας Μπακάρα:

Ως αναγνώστρια διαβάζω όλα τα λογοτεχνικά είδη, έχω ωστόσο τις προτιμήσεις μου. Η λογοτεχνία του τρόμου δεν αποτελεί την πρώτη αναγνωστική μου επιλογή, όχι γιατί δεν μου αρέσει αλλά γιατί φοβάμαι. Για παράδειγμα σταμάτησα να βλέπω τη σειρά Supernatural, αν και μου άρεσε πολύ, γιατί φοβόμουν να τη παρακολουθήσω. Φοβάμαι σε σημείο που πραγματικά δεν κοιμάμαι τα βράδια. Διαβάζοντας όμως ένα κείμενο για το βιβλίο του Αντώνη Τουμανίδη δεν μπόρεσα να αντισταθώ και βούτηξα στον βάλτο με τους Εφιάλτες και τα Παραμύθια! Ακόμα και τώρα δε ξέρω εάν έπραξα σωστά ή όχι. Δύο άυπνες νύχτες μου κόστισε η ανάγνωση του βιβλίου «Εφιάλτες και Παραμύθια» – το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis – και ακόμα και τώρα όποτε περπατάω στον δρόμο νιώθω τον Πινόκιο να με παρακολουθεί.

Ο συγγραφέας Αντώνης Τουμανίδης εμπνέεται από τα κλασσικά παραμύθια και χρησιμοποιώντας την αυθεντική τους μορφή τα αποδομεί και τα χτίζει από την αρχή. Η δουλειά που κάνει είναι εξαιρετική και κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που ίσως δεν είναι λάτρεις της λογοτεχνίας του τρόμου. Ακόμη περισσότερο απευθύνεται στους αναγνώστες που θέλουν να ανακαλύψουν αξιόλογες πένες. Ο συγγραφέας γράφει κινηματογραφικά και οι ιστορίες ρέουν γρήγορα, πιάνοντας απόλυτα τον παλμό που χρειάζεται η διηγηματογραφία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που ο κύριος Τουμανίδης δημιουργεί τους χάρτες του και τοποθετεί χωροχρονικά τις ιστορίες και τους ήρωες του.

Προσωπικά μπήκα από την αρχή στα βαθιά καθώς ο συγγραφέας εμπνέεται από την επικρατούσα κουλτούρα του βιασμού –η οποία στην εποχή που γράφτηκαν τα αυθεντικά παραμύθια ήταν ακόμα πιο έντονη απ’ ότι στις μέρες μας- και τη χρησιμοποιεί αρκετά, ιδιαιτέρως στις πρώτες του ιστορίες. Ταυτόχρονα, κάνει χρήση της δυναμικής των λέξεων, με τρόπο λιτό θα έλεγα, όχι για να σοκάρει αλλά για να φέρει ρίγη τρόμου στη ραχοκοκαλιά του αναγνώστη. Η μόνη μου ένσταση έχει να κάνει με την ιστορία της Αλίκης, η οποία κράτησε περισσότερο απ’ όσο επιθυμούσα, αν και ίσως η αιτία γι’ αυτό να είναι το ότι εγώ προσωπικά ποτέ δεν αγάπησα την Αλίκη ιδιαίτερα. Κορυφαία λογοτεχνική στιγμή του συγγραφέα –και δική μου αγαπημένη μέσα στο βιβλίο- είναι η ιστορία του Πινόκιο, στην οποία παραδίδει συγγραφικά μαθήματα και ένα εξαιρετικό δείγμα αστυνομικής λογοτεχνίας. Θα είχε ενδιαφέρον να τον δούμε και σε κάτι τέτοιο.

Δεν μπορώ να μη θαυμάσω την έρευνα και τη δουλειά που έκανε ο κύριος Τουμανίδης, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει στον αναγνώστη το πνεύμα των αυθεντικών παραμυθιών την ίδια στιγμή που δημιουργεί κάτι ολοκληρωτικά δικό του. Έξτρα συν το υπέροχο εξώφυλλο του βιβλίου.

[yasr_overall_rating]

Αναζητήστε τη γραφή του Αντώνη Τουμανίδη είτε στα βιβλία του είτε στο site http://toymaker.gr   Διαβάστε τις ιστορίες που έχει γράψει και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ιστορία «Όμορφο νεκρό σώμα», αξίζει τον κόπο.

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://anubis.gr/product/efialtes-amp-paramythia-v-ekdosi/

Visited 4 times, 1 visit(s) today
Close