Written by 12:01 am Reviews, Βιβλία Views: 3

Review: Το δάκρυ της Αφροδίτης του Νάσου Κουργιόζου

 Πέρασαν λίγα χρόνια από τη στιγμή που διάβασα το βιβλίο του Νάσου Κουργιόζου, «Όλα θα πάνε καλά», το οποίο με άφησε με εξαιρετικές εντυπώσεις. Αυτή τη φορά, διαβάζοντας το νέο του βιβλίο «Το δάκρυ της Αφροδίτης», το οποίο κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, οι προσδοκίες που ήταν ιδιαιτέρως υψηλές, ωστόσο, με έκπληξη, διαπίστωσα ότι ξεπεράστηκαν.

Το βιβλίο του Νάσου Κουργιόζου αφηγείται την ιστορία της Μιρέλλας και του Νικομάχου. Της Μιρέλλας που η ζωή της ξεστρατίζει από τους δρόμους που επιθυμούμε να ακολουθήσει, γιατί η μοίρα είχε άλλα σχέδια για εκείνη. Του Νικομάχου, ο οποίος έρχεται στον κόσμο αυτό πληγωμένος και κάθε ανάσα του είναι μια νίκη. Δύο ψυχές που κουβαλούν παρέα την ομορφιά και τα ανθρώπινα σκοτάδια.

Είναι από τις φορές που δεν μπορείς να αποκαλύψεις πολλά για την υπόθεση ενός βιβλίου. Όχι μόνο γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η αναγνωστική μαγεία αλλά γιατί κάποια βιβλία είναι παραπάνω από μία υπόθεση. Δεν πρόκειται απλώς για μία ιστορία, αλλά για ένα βιβλίο με έντονες φιλοσοφικές αναζητήσεις και σπουδαίες ανθρωπολογικές προσεγγίσεις, όλα δοσμένα με τον άρρητο τρόπο που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει.

Η γραφή του Νάσου Κουργιόζου είναι άμεση, ξεχωριστή και ταυτόχρονα καταστροφική. Καταστροφική γιατί ,όσο βυθιζόμαστε μέσα σε αυτήν, όσο τη νιώθουμε να μας ρουφάει, χάνουμε τον εαυτό μας και γινόμαστε ένα με τις σκέψεις των ηρώων του, με όσα βιώνουν και κυρίως με όσα επιθυμούν, αλλά δεν τολμούν να διεκδικήσουν.

Η αφήγηση ξεκινάει απλά, συνηθισμένα, ήρεμα. Καθημερινές καταγραφές μιας ζωής η οποία μοιάζει να οδηγείται από την καταπίεση και να αναζητά τη λύτρωση. Η πένα, έντονη και λυρική ταυτόχρονα, ξεχειλίζει οργή και κατανόηση μαζί. Απίστευτα έξυπνη, δε, η υποβόσκουσα χρήση συμβολικών δίπολων μέσα στο κείμενο. Ο συγγραφέας είναι ένας εξαιρετικός τεχνίτης της γλώσσας, αλλά και μια πένα γεμάτη τόλμη και συναίσθημα.

Με έντονη διακειμενικότητα, φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές αναφορές ο Νάσος Κουργιόζος μιλάει για την προσωπική μας αλήθεια, αυτή την κρυμμένη αλήθεια που δεν τολμάει κανείς να παραδεχτεί, ούτε στον εαυτό του, και πως και πώς αυτή πληγώνει τους ανθρώπους και αφήνει τα «σημάδια» της στην ψυχή τους. Μέσα από το λογοτεχνικό ταξίδι, που κάνουμε, διαπιστώνουμε στην πορεία πώς «σημαδεύεται» και η δική μας ψυχή.

Το βιβλίο «Το δάκρυ της Αφροδίτης», εκτός από το υπέροχο εξώφυλλο του, αποτελεί ένα μικρό διαμάντι για κάθε αναγνώστη και κάθε βιβλιοθήκη. Μέσα στις σελίδες του σίγουρα ο αναγνώστης θα βρει κομμάτια της ψυχής του, της ψυχής κάθε πλάσματος που συναντά στη ζωή του και τον σημαδεύει, χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνει.

Βρείτε το βιβλίο εδω:https://www.pigi.gr/?product=dakry-afroditis

[yasr_overall_rating]

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close