Written by 9:52 pm Reviews, Βιβλία Views: 9

Review: Η αγάπη Πριν Τις Επιθυμίες – Desires #2

Τα πρόσωπά μας ήταν σε απόσταση αναπνοής.

«Με αγαπάς», μουρμούρισε πάνω στα χείλια μου. «Πάρ’ το σαν μάθημα αυτό. Απόδειξη πως έτσι και φύγω, θα χαθείς», ομολόγησε χαμηλόφωνα.

Στις «Σκοτεινές Επιθυμίες», η Άντα Αλιβιζάτου μας γνώρισε το παρόν της. Τώρα, έφτασε η στιγμή να μας γυρίσει πίσω στον χρόνο και να μας δείξει το παρελθόν που την άλλαξε…
…δύο χρόνια πριν. Τότε που η Άντα ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τη σκληρή αλήθεια και την απάνθρωπη συνειδητοποίηση πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ο Θέμης Φραντζής και ο Πάνος Αναγνώστου επιστρέφουν για να απαντήσουν στα αινιγματικά ερωτήματα. Δύο ονόματα και μία ιστορία. Μία ιστορία που συνέτριψε περισσότερα από ένα άτομα.

Απαντήσεις που δημιουργούν νέες ερωτήσεις, ένα ανεξήγητο μυστήριο και το αποτέλεσμα που άλλαξε την Άντα γεννάει νέα ερωτηματικά για το μέλλον.

Γιατί για την Άντα Αλιβιζάτου, τίποτα δεν τέλειωσε ακόμη…

Κείμενο: Αγγελική Κατσιμάρδου

Άλλο ένα βιβλίο από την Άντα Ανδρέου και το «Η Αγάπη πριν τις Επιθυμίες – Desires #2» από τις Εκδόσεις Πηγή με έκανε να βιώσω μια σωρεία συναισθημάτων, με κυρίαρχο αυτό της… έκπληξης.

Αφού διάβασα το προηγούμενό της βιβλίο «Σκοτεινές επιθυμίες», περίμενα να αντικρίσω ένα ανάλογο βιβλίο ερωτικού πάθους και τρελών εφηβικών περιπετειών. Λοιπόν, κρατάμε τις εφηβικές περιπέτειες και ξεχνάμε – έως ένα βαθμό – το ερωτικό πάθος. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, όχι για ένα βιβλίο έρωτα, αλλά για ένα βιβλίο αγάπης. Απόλυτης και ολοκληρωτικής αγάπης, σε όλες της τις μορφές.

Σε αυτό εδώ το βιβλίο γνωρίζουμε την Άντα Αλιβιζάτου στο λύκειο. Πριν την άγρια και ασυμβίβαστη Άντα, την φοιτήτρια, που έλιωσε ανάμεσα στα μπράτσα του Δημήτρη Ελευθεριάση. Πριν την χαράξει ο πόνος και η απώλεια. Σε αυτό το βιβλίο γνωρίζουμε την αθώα, μαζεμένη και πιο δεκτική Άντα, που θα λιώσει ανάμεσα στα μπράτσα του πρώτου της έρωτα, του Θέμη Φραντζή. Θα δούμε την προσωπική, αλλά και σχολική της ζωή, με τους γονείς και τους φίλους της και θα γνωρίσουμε τον κολλητό της Πάνο Αναγνώστου. Θα διαβάσουμε την ιστορία πίσω από την τραυματισμένη Άντα και την άτυχη κατάληξη αυτών των δύο σχέσεων, που την σημάδεψαν.

Ο Θέμης Φραντζής είναι ένας χαρακτήρας τρυφερός, στοργικός, προστατευτικός, υπεύθυνος. Φαινομενικά είναι στον αντίποδα του Δημήτρη, αλλά, κατ’ εμένα, μοιάζουν πάρα πολύ. Είναι και οι δύο διεκδικητικοί, προστατευτικοί, γενναίοι και αγαπούν ολοκληρωτικά. Είναι και οι δύο δοσμένοι απόλυτα στην Άντα, με μια βαθιά και έντιμη αγάπη, χωρίς να αφήνουν τις προκλήσεις και τους περισπασμούς να τους επηρεάσουν. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν το «ισχυρό αρσενικό», με τον Δημήτρη να είναι περισσότερο στο πρότυπο του «κακού παιδιού». Αυτό το τελευταίο, θα έλεγα, ότι αποτελεί ένα μεγάλο και λάθος στερεότυπο ότι οι γυναίκες προτιμούν τα «κακά παιδιά». Λοιπόν, σας έχω νέα. Οι γυναίκες προτιμούν τα δυνατά παιδιά και οι δύο αυτοί χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν αυτό ακριβώς το είδος, σε διαφορετικές μορφές. Τα κακά παιδιά ικανοποιούν τα αρχέγονα ένστικτά μας: Επιβίωση, διαιώνιση και ασφάλεια. Μιλάνε στο κύτταρό μας.

Το βιβλίο κινείται στο ίδιο μοτίβο με το προηγούμενο της κας Άντας Ανδρέου, με την ωμή γλώσσα, όπως μόνον οι έφηβοι ξέρουν να χρησιμοποιούν και να την κάνουν να ακούγεται τόσο φυσική. Αυτό εδώ, όμως, το βιβλίο δεν θα το χαρακτήριζα ερωτικό, όπως το προηγούμενο. Αυτό εδώ το βιβλίο πρόκειται για ένα νεανικό, συναισθηματικό βιβλίο. Οι σκηνές σεξ είναι πολύ περιορισμένες και κυριαρχούν οι καθημερινές, αλλά και οι τρυφερές σκηνές ανάμεσα στα ζευγάρια. Μέσα από το στόμα έφηβων παιδιών βγαίνουν μεγάλες αλήθειες για την ζωή, τον έρωτα, την οικογένεια και το σεξ, αλλά και το διαφορετικό σκεπτικό ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες, με τους άντρες να βλέπουν την ζωή στην πραγματική της διάσταση: απλή και προορισμένη να την ζήσεις στο έπακρο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας, όπως αγάπη, έρωτα, φιλία, χαρά, χαλάρωση, λύπη, δάκρυα, συγκίνηση, αλλά και γέλιο, με τους έξυπνους και ευρηματικούς του διαλόγους. Υπάρχουν δε αρκετά μικρά κομμάτια που σε κάνουν να λιώνεις. Μπορεί να διαβαστεί όλες τις ώρες και παντού. Είτε θες κάτι να σε ηρεμήσει με μια κούπα ζεστό κακάο, είτε στην παραλία για να περάσεις καλά και να διασκεδάσεις. Είναι πραγματικά ένα Βιβλίο για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα.

Η μεγάλη έκπληξη, που ανέφερα, δεν αφορά μόνο τα γεγονότα αυτού του βιβλίου και τους χαρακτήρες, αλλά και την εξέλιξη στην πένα της κας Ανδρέου. Η εξέλιξη είναι αλματώδης και η διαφορά εμφανής. Η κα. Ανδρέου κατάφερε να γράψει ένα πολυσέλιδο βιβλίο, χωρίς να προσθέσει τίποτα περιττό και να κάνει τον αναγνώστη να βαρεθεί ή να κουραστεί. Η ροή συνεχής, η δομή συμπαγής, με όλες τις σωστές λέξεις, για να μας συγκινήσει, να μας προβληματίσει, να μας βάλει σε σκέψεις ή να μας διασκεδάσει.

Και, φυσικά, το καλλίτερο έρχεται πάντα στο τέλος, με σκηνές εξαιρετικά δυνατές, που θα συγκινήσουν τους πάντες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε αγγίξουν και να μην δακρύσεις. Βλέπουμε το τέλος της ιστορίας και των ηρώων καρέ καρέ, σαν μια κινηματογραφική ταινία, με τον Πάνο και ο Θέμη να αποχαιρετούν τους δικούς τους, σαν μια προφητική δήλωση. Γενικώς, όλο το βιβλίο έχει μια προφητική ατμόσφαιρα, με πολλά σημεία να υποδηλώνουν το τέλος, αλλά και τις υποσχέσεις για το μέλλον.

Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε την εξέλιξη και την μεταμόρφωση των χαρακτήρων, μέσα από βαθιά και ουσιαστικά ψυχογραφήματα. Η απώλεια καταστρέφει, διαλύει και ειδικά τα νέα παιδιά, που είναι ευαίσθητα. Σε αυτό το βιβλίο βλέπουμε καθαρά τον χαρακτήρα και τις πράξεις της Άντας, που την οδήγησαν στις πράξεις και τις αποφάσεις του πρώτου βιβλίου. Βλέπουμε τις πράξεις και τις αποφάσεις όλων των χαρακτήρων, ανάλογα με το πόσο δυνατοί είναι και κατά πόσο μπορούν να διαχειριστούν δυνατά συναισθήματα. Γιατί, μέσα σε ένα πολύ ωραίο, δυνατό και καλογραμμένο βιβλίο το ωραιότερο έρχεται στο τέλος.

 

Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ: https://iwrite.gr/bookstore/desires-2/

Visited 9 times, 1 visit(s) today
Close