Written by 8:53 pm Στήλες, Χωρίς κατηγορία Views: 11

Απο το χαρτί στην οθόνη: Τελευταία έξοδος του Stephen King

Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω για αυτή την ταινία. Είναι φυσικά μια από τις αγαπημένες μου. Εξαιρετική πλοκή ,τόσο διαφορετική από ότι έχουμε δει από τον Κίνγκ , και καταπληκτικές ερμηνείες .

Για όσους έχετε διαβάσει το βιβλίο θα διαπιστώσατε οτι οι διαφορές είναι λίγες. Η μόνη έντονη διαφορά που ίσως σόκαρε κάποιους είναι η μεταμόρφωση του κοκκινομάλλη Ιρλανδού Ρεντ σε έγχρωμο!
 
Μια αλλαγή που δεν με ενόχλησε καθόλου αφού κέρδισα την φαινομενική ερμηνεία του Μόργκαν Φρίμαν. Αν και η ταινία δεν έκανε μπαμ στο Box Office τα κατάφερε στα όσκαρ με 7 υποψηφιότητες!

Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ

(αγγλικά: The Shawshank Redemption) είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1994 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Φρανκ Ντάραμποντ. Πρωταγωνιστούν οι Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν.
Βασίζεται στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ με τον τίτλο “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”. Στην ταινία περιγράφεται η ιστορία του Άντι Ντιφρένς, ενός τραπεζίτη, ο οποίος μένει στην κρατική φυλακή Shawshank για σχεδόν δύο δεκαετίες κατηγορούμενος άδικα για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Εκεί αναπτύσσει φιλία με ένα συγκρατούμενο με το όνομα Έλις Ρέντινγκ και ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας ώσπου φτάνουν και οι δύο στη λύτρωση.
Παρά την απογοητευτική πορεία της ταινίας στο box office, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και προτάθηκε για 7 βραβεία Όσκαρ από τα οποία δεν κέρδισε κανένα. Στο IMDb η ταινία βρίσκεται στην πρώτη θέση του Top 250 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Πλοκή

Το 1947, ο τραπεζίτης Άντριου “Άντι” Ντιφρένς καταδικάζεται εις δις ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Στέλνεται να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή Shawshank. Εκεί θα γνωρίσει και θα γίνει φίλος με τον Έλις Μπόιντ “Ρεντ” Ρέντινγκ. Ο Ρεντ είναι γνωστός στη φυλακή στο να βρίσκει πράγματα και ο Άντι του ζητά ένα σφυρί ώστε να συνεχίσει το χόμπι στο να δημιουργεί μικρά πέτρινα πιόνα σκακιού. Αργότερα του ζητάει μία αφίσα της Ρίτα Χέιγουορθ και με το πέρασμα των χρόνων, μία αφίσα της Μέριλιν Μονρόε και της Ρακέλ Γουέλς.
Η άσχημη πραγματικότητα της φυλακής γρήγορα συστήνεται στον Άντι: ένας διεφθαρμένος διευθυντής, σαδιστικοί φύλακες και συγκρατούμενοι που είναι λίγο πιο πολιτισμένοι από τα ζώα, πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία ή να βιάσουν ώστε να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους. Ο Άντι όμως δεν λυγίζει. Χρησιμοποιεί τις οικονομικές του γνώσεις και κερδίζει την εύνοια του διευθυντή Νόρτον και των φυλάκων. Φτιάχνει τα βιβλία του Νόρτον για τις παράνομες εργασίες και παρακολουθεί τις επενδύσεις των περισσότερων από το προσωπικό της φυλακής. Σε αντάλλαγμα, βελτιώνει τη βιβλιοθήκη της φυλακής και φέρνει μια αξιοπρέπεια και σεβασμό στους συγκρατούμενούς του.

  

Ηθοποιοί
Τιμ Ρόμπινς στο ρόλο του Άντι Ντυφρένς
Μόργκαν Φρίμαν στο ρόλο του Έλις Μπόιντ “Ρεντ” Ρέντινγκ
Μπομπ Γκάντον στο ρόλο του Σάμιουελ Νόρτον
Γουίλιαμ Σάντλερ στο ρόλο του Χέιγουντ
Κλάνσι Μπράουν στο ρόλο του Μπάιρον Χάντλεϊ
Γκιλ Μπέλοους στο ρόλο του Τόμι Γουίλιαμς
Μαρκ Ρόλστον στο ρόλο του Μπογκς Ντάιαμοντ
Τζέιμς Γουίτμορ στο ρόλο του Μπρουκς Χέιτλεν

Box office

Με προϋπολογισμό 25.000.000 δολάρια, η ταινία άνοιξε στην 9η θέση με 2,4 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο σαββατοκύριακο. Συνολικά απέφερε 28,3 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office.

Βραβεία & Υποψηφιότητες
Όσκαρ
·         Καλύτερη Ταινία
·         Διασκευασμένο Σενάριο  Φρανκ Ντάραμποντ
·         Α’ Ανδρικού Ρόλου            Μόργκαν Φρίμαν
·         Φωτογραφία           Ρότζερ Ντίκινς     
·         Μοντάζ          Ρίτσαρντ Φράνσις – Μπρους     
·         Μουσική        Τόμας Νιούμαν    
·         Ήχος    Ρόμπερτ Τζ. Λιτ, Έλιοτ Τάισον, Μάικλ Χέρμπικ & Γουίλι Ντ. Μπάρτον    
Χρυσές Σφαίρες
·         Α’ Ανδρικού Ρόλου            Μόργκαν Φρίμαν     
·         Σενάριο         Φρανκ Ντάραμποντ
Screen Actors Guild Awards
·         Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο   Τιμ Ρόμπινς
·         Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο   Μόργκαν Φρίμαν     

 

 

Το Γνωρίζατε

  •  Ο Rob Reiner , ο οποίος είχε προηγουμένως προσαρμόσει και άλλη νουβέλα του King, το The Body , στην ταινία Stand by Me ( 1986 ) , πρόσφερε 2.5 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να γράψει και να σκηνοθετήσει και το  Shawshank . Σχεδίαζε να βάλει το Tom Cruise στο ρόλου του Andy και το Harrison Ford στο ρόλο του «Red» . Ο Ντάραμποντ εξέτασε σοβαρά την πρόταση και ενώ του άρεσε το «όραμα» του Reiner , τελικά αποφάσισε ότι ήταν “ευκαιρία να κάνει κάτι πραγματικά μεγάλο ”  από μόνος του σχετικά με την ταινία.
  • Η ταινία ήταν αφιερωμένη στον Allen Greene , ενός παράγοντα και στενό προσωπικό φίλο του σκηνοθέτη της ταινίας , Φρανκ Ντάραμποντ . Ο Greene πέθανε λίγο πριν η ταινία κυκλοφορήσει από επιπλοκές της ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε (HIV / AIDS).
  • Η ταινία ήταν υποψήφια για επτά Οσκαρ το 1994: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Ηθοποιού για το Freeman, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον Frank Darabont, Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Roger Deakins, Καλύτερου Μοντάζ για τον Richard Francis-Bruce, καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για τον Thomas Newman, και καλύτερος ήχος για τον Robert J. Litt, Elliot Tyson, Michael Herbick και ο Willie D. Burton.
Visited 11 times, 1 visit(s) today
Close