Written by 12:52 pm Reviews, Βιβλία Views: 2

Review : Μαξ

Μαξ

19 Απριλίου 1936. Μεσάνυχτα σχεδόν. Θα γεννηθώ ακριβώς σε ένα λεπτό. Θα έρθω στον κόσµο στις 20 Απριλίου. Ανήµερα των γενεθλίων του Φύρερ µας. Θα είµαι έτσι ευλογηµένος από τους γερµανικούς θεούς και θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπό µου τον πρωτότοκο της ανώτερης φυλής. Της Άριας φυλής. Αυτής που στο εξής θα κυριαρχήσει στον υπόλοιπο κόσµο. Είµαι το παιδί του µέλλοντος. Έχω συλληφθεί χωρίς αγάπη. Χωρίς Θεό. Χωρίς νόµο. Χωρίς τίποτε άλλο παρά δύναµη και οργή. Θα δαγκώνω αντί να πιπιλάω. Θα ουρλιάζω αντί να κλαψουρίζω. Θα µισώ αντί να αγαπώ. Χάιλ Χίτλερ!

Ένα βιβλίο-σταθµός, εξαιρετικά τεκµηριωµένο, που µιλάει µε διαφορετικό τρόπο για τον ναζισµό. Ένα συγκλονιστικό ανάγνωσµα, από το οποίο δεν µπορεί κανείς να βγει αλώβητος.

Η άποψή μου :

Οφείλω να ομολογήσω πως, το τελευταίο διάστημα, δεν έχω διαβάσει κάτι το οποίο θα μπορούσα να θεωρήσω αξιοπρόσεκτο. Αν και διάβασα αρκετά βιβλία, δεν ένιωσα την ανάγκη να γράψω για κάποιο από αυτά. Μέχρι που έπιασα στα χέρια μου το «Μαξ». Για να είμαι ειλικρινής, ως λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας, δύσκολα ενδιαφέρομαι για αναγνώσματα τα οποία δεν ανήκουν σε αυτό το είδος. Όταν λοιπόν αποφάσισα να διαβάσω το «Μαξ», ένα κοινωνικο-ιστορικό λογοτεχνικό έργο, δεν περίμενα και πολλά. Το μόνο που πρέπει να πω είναι πως έκανα λάθος.

Το βιβλίο μας ταξιδεύει, καθώς μας πηγαίνει πίσω στον χρόνο, στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια σκοτεινή και σκληρή ιστορικά χρονική στιγμή. Η υπόθεση του βιβλίου πραγματεύεται το φαινόμενο του Lebensborn ( Κυριολεκτικά: «Ζωοδόχος Πηγή» ). Το Lebensborn ήταν ένας οργανισμός μύησης των SS, με κρατική στήριξη, ένα αναγνωρισμένο σωματείο στη ναζιστική Γερμανία, με στόχο την αύξηση του ποσοστού των Άριων γεννήσεων. Δημιουργούσε παιδιά μέσω εξωσυζυγικών σχέσεων, προσώπων που ταξινομούνταν ως «φυλετικά αγνά και υγιή», με βάση την ναζιστική φυλετική υγιεινή και την ιδεολογία της υγείας. Το Lebensborn ενθάρρυνε ανώνυμα γεννήσεις από τις άγαμες γυναίκες και, με τη μεσολάβηση του κράτους, την υιοθέτηση των παιδιών που θα έφερναν στο κόσμο το ίδιο «φυλετικά αγνοί και υγιείς» γονείς, ιδιαίτερα SS-μέλη και οι οικογένειές τους. Αρχικά συστάθηκε στη Γερμανία το 1935, ωστόσο το Lebensborn επεκτάθηκε σε πολλές κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες με γερμανικούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων της ύπαρξης του προγράμματος, τουλάχιστον 7.500 παιδιά γεννήθηκαν στη Γερμανία και 10.000 στη Νορβηγία.

Ο Μάξ είναι ένα τέτοιο παιδί. Γεννήθηκε για να εκπροσωπεί τον γερμανικό αγώνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι σχεδιασμένος σύμφωνα με τα αυστηρά γενετικά κριτήρια που απαιτούνται από τη ναζιστική Γερμανία, είναι ένα από τα παιδιά της Άριας φυλής. Ακόμη και πριν από τη γέννησή του, είχε κατηχηθεί, προετοιμάζονταν να θεωρεί τον Χίτλερ πατέρα του, τη Γερμανία μητέρα του, και κάθε του κίνηση, κάθε σκέψη, κάθε προσπάθεια να στοχεύει στη δόξα τους. Μπαίνουμε στο μυαλό του ως μωρού πρώτα, στη συνέχεια ως μικρού αγοριού και τέλος ως άντρα, ο οποίος υποστηρίζει τις χειρότερες ναζιστικές ιδεολογίες. Ακολουθούμε την πορεία της ζωής του από τη γέννησή του μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν θα σας μιλήσω άλλο για την ιστορία αυτή. Άλλωστε αυτό θα ήθελε και ο Μαξ: να έχει την ευκαιρία να σας πει την ιστορία του ο ίδιος. Να τη ζήσετε μέσα από τα δικά του μάτια. Πραγματικά με εντυπωσίασε αυτό το βιβλίο. Η εξαιρετική γραφή της κυρίας Σάρα Κόεν-Σκάλι με άφησε άφωνη. Έκλεισα το βιβλίο, αλλά η ιστορία του θα βρίσκεται μαζί μου για πάντα. Περιμένω με αγωνία το επόμενο βιβλίο της συγγραφέως. Και παρακαλώ όλοι να το διαβάσετε τώρα αμέσως!

[yasr_overall_rating] 

 

Βρες το βιβλίο εδώ : http://www.i-read.i-teen.gr/book/maks

Visited 2 times, 1 visit(s) today
Close