Written by 3:35 pm Reviews, Βιβλία Views: 3

Review : Δίδυμη Αγάπη

ΔΙΔΥΜΗ ΑΓΑΠΗ

Συγγραφέας: ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΠΑΝΟΣ

Εκδότης: ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ

 
 
 

Ξαφνικά, χωρίς να κοιταχθούν καν, πιάστηκαν χέρι χέρι, αποκωδικοποιώντας τον κωδικό που µόνο ο έρωτας ξέρει να δηµιουργεί. Έσφιξαν ο ένας το χέρι του άλλου κι άρχισαν να προχωράνε πιο έντονα, σαν να ήθελαν να φθάσουν κάπου γρηγορότερα. Το φεγγάρι µισό, τ’ αστέρια αχνά και η δροσισµένη απ’ τη νύχτα µυρωδιά των άγριων λουλουδιών ήταν οι µόνοι βουβοί µάρτυρες του έρωτα που καλωσόριζε την αγάπη που γεννιόταν κι είχε ανάγκη από τη ζεστή αγκαλιά τους. Αµίλητοι σχεδόν, µε ιδρωµένα τα χέρια από το σφίξιµο, έφθασαν λίγο πριν από το σπίτι της Ερωφίλης. Εκεί, αν και το ζευγάρι δεν είχε πρότερη ερωτική εµπειρία, ένωσε τα χείλη του, τα µάτια τους µουρµούρισαν λόγια έρωτα και οι καρδιές τους ορκίστηκαν αιώνια αγάπη.
Με µια ψιθυριστή “καληνύχτα” ξέσφιξαν τα χέρια, ξεκόλλησαν τα χείλη κι άφησαν το όνειρο της αγάπης τους στα χέρια του Μορφέα, που αυτό το βράδυ θα τους έπαιρνε στα απαλά φτερά του να τους ταξιδέψει εκεί όπου µόνο ο έρωτας έχει το κλειδί που ανοίγει την πύλη της απόλυτης ευτυχίας…

 

 Η άποψή μου:

 Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε φορά με τα ελληνικά κοινωνικά μυθιστορήματα, ήμουν αρκετά επιφυλακτική. Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο, ο μεγαλύτερος μου φόβος ήταν “και αν δεν μου αρέσει;”. Το ξεκίνησα με μεγάλη καχυποψία και, καθώς οι σελίδες γύριζαν, η γνώμη μου άλλαζε, μέχρι που έφτασα να χαθώ μέσα του. Να ταξιδέψω και εγώ μαζί με τους ήρωές του.

Η ιστορία αυτή μας ταξιδεύει, μας πάει πίσω στο 1911. Μια εποχή τελείως διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. Μεταφερόμαστε στη Μυτιλήνη, όπου θα γνωρίσουμε αρχικά την Ελένη, μια γυναίκα διαφορετική για εκείνη την εποχή, μια γυναίκα δυνατή, που απέκτησε δύο γιους. Δύο γιους ίδιους, σαν δύο σταγόνες νερό. Δύο ανθρώπους τόσο ίδιους, αλλά και τόσο διαφορετικούς. Δύο ανθρώπους που από τη στιγμή που θα μπουν στη ζωή μας θα την ταράξουν.

Και ενώ η ζωή κυλούσε ήρεμα, τα παιδιά μεγάλωσαν και έγιναν δύο αξιοζήλευτοι νέοι που ήταν σεβαστοί και αγαπητοί από όλο το νησί. Όλη η ηρεμία της ζωής τους θα χαθεί όταν ξαφνικά θα μπει σε αυτή η οικογένεια Κουρτέλλη. Δύο κορίτσια που θα αλλάξουν όλο τους το είναι. Η γνωριμία τους θα είναι η αφορμή για να αλλάξουν όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και πολλών ανθρώπων που θα φέρει η μοίρα στο διάβα τους. Έρωτες, φιλίες, οικογένειες, θα μπλεχτούν σε ένα περίεργο γαϊτανάκι, σε έναν ιστό που δεν θα αφήσει τίποτα όπως το ξέραμε όταν όλα αποκαλυφθούν. Δύο τόσες διαφορετικές ιστορίες, δύο τόσο διαφορετικοί άντρες, δύο τόσο διαφορετικές γυναίκες – τι είναι αυτό που θα τους ενώσει;

Ίντριγκες , παρεξηγήσεις , ανατροπές τίποτα σε αυτή την ιστορία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προβλέψιμο. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και κανείς δεν θα κάνει αυτό που πίστευε. Δεν θα σας μιλήσω άλλο για την ιστορία τους, άλλωστε είναι τόσο μοναδική που δεν θα μπορούσα ποτέ να καταφέρω να σας τη μεταφέρω “σωστά”. Αφήστε λοιπόν τον Χριστόδουλο και τον Σωκράτη να σας ταξιδέψουν, αφήστε την ιστορία τους να σας κλέψει την καρδιά.

Η ιστορία είναι δοσμένη με κινηματογραφικό τρόπο, έντονους διαλόγους και γρήγορη εξέλιξη. Ο κ. Καλογεράς σκιαγραφεί με μεγάλη επιδεξιότητα τα συναισθήματα που κατακλύζουν αυτό το βιβλίο. Την πρώτη αγάπη, τον πόνο της ανθρώπινης ζωής, τη λύτρωση, τη χαρά και την ευτυχία. Ακόμα, μέσα από το κείμενο, βλέπουμε να θίγονται σημαντικά ζητήματα, όπως οι κοινωνικές και ταξικές διαφορές.

Θα είμαι ειλικρινής: δεν είμαι φανατική αναγνώστρια της ελληνικής λογοτεχνίας και ιδιαίτερα των κοινωνικών μυθιστορημάτων. Έτσι μπορώ να πω με σιγουριά πως, αν η ιστορία του κ.Καλογερά κατάφερε να κερδίσει εμένα, μπορεί να κερδίσει τον καθένα που θα της δώσει μια ευκαιρία.

 

Επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Βασιλείου

Βρείτε το βιβλιο εδώ:https://www.ianos.gr/didimi-agapi-0353006.html

Visited 3 times, 1 visit(s) today
Close